In het nieuws: Leve de verengelsing van de universiteit!

René Cuperus, Volkskrant, 31 maart 2019

Hoe erg is het dat ons hoger onderwijs verengelst? Hoeveel schade veroorzaakt de massale aanwezigheid van buitenlandse studenten op onze universiteiten? Dreigt het Nederlands af te sterven als taal van wetenschap en cultuur? Luid de noodklok! De politiek moet het hoger onderwijs tot de orde roepen. De overheid dient het Nederlands op universiteiten te beschermen.

Een collectief opinieartikel met deze strekking stond afgelopen vrijdag in deze krant, ondertekend door 180 hoogleraren, schrijvers en culturati. Ik was ook gevraagd dit manifest tegen de verengelsing van het Nederlands hoger onderwijs te ondertekenen, maar heb na enige aarzeling besloten dat niet te doen. Ik hou niet van achterhoedegevechten, en zeker niet van achterhoedegevechten die de wereld waarin we zijn terechtgekomen ontkennen. Er moeten originelere manieren zijn om daarmee om te gaan.

Ik loop regelmatig rond op universiteiten, en ben gefascineerd geraakt door wat je daar aantreft. Als docent sta je niet meer alleen tegenover Nederlandse studenten, maar tegenover een mix van Duitse, Spaanse, Poolse, Chinese en Nederlandse studenten. Het is de Erasmus Generatie die in de collegebanken zit. Ja, zelfs: de Global Generation. En even los van de kwestie Nederlandse taal, dat is een boeiend fenomeen.

Als je het aan de Nederlandse studenten zelf vraagt, zeggen veruit de meesten dat ze die internationalisering van hun collegebiotoop zeer waarderen. Ze steken veel op van de studenten uit andere landen en leren veel beter Engels dan het steenkolenengels waar de babyboomgeneratie internationaal mee dacht weg te komen. Studenten voelen dat ze worden klaargestoomd voor een wereldwijde carrière in onze globaliserende wereld. Met Engels als voertaal. Bijkomend voordeel is dat de beruchte Nederlandse zesjescultuur door ijverige studenten uit andere landen prettig wordt ontwricht.

Meer lezen

Advertisements

Write your text here!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s