In het nieuws: Moeten de universiteiten terug naar het Nederlands?

Bert Wagendorp, Volkskrant, 29 maart 2019

Moeten de universiteiten terug naar het Nederlands? Engels is het Latijn van onze tijd

Op de opiniepagina van de Volkskrantstond vrijdag een door 180 ‘hoogleraren, schrijvers en prominenten’ uit de culturele sector ondertekend stuk. Zij luidden de noodklok: de toekomst van het Nederlands staat op het spel. Nederlandse universiteiten ‘verengelsen’ in hoog tempo; als het zo doorgaat hebben we hier binnenkort louter Engelstalige universiteiten en verwordt het Nederlands tot een B-taal, een Europees dialect, uitsluitend gesproken door mensen die de boot hebben gemist.

Aanleiding voor de oproep is een voorgenomen wetswijziging van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Nu moeten universiteiten Nederlandstalig onderwijs aanbieden, tenzij gebruik van een andere taal noodzakelijk is. In de nieuwe wet verandert dat. Colleges in een andere taal zijn straks toegestaan als dat een meerwaarde heeft.

Het gaat om de woorden ‘noodzakelijk’ en ‘meerwaarde’. Voor veel universiteiten is Engels nu al noodzakelijk, omdat de collegezalen volzitten met buitenlandse studenten die geen Nederlands spreken en die van harte welkom zijn, omdat ze voor de universiteiten een steeds belangrijker bron van inkomsten vormen. Vanuit dat gezichtspunt is ook sprake van meerwaarde – het is dus de vraag wat er straks zal veranderen.

Meer lezen

Advertisements

Write your text here!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s