In het nieuws: Nederlands is door de verengelsing van de universiteit ‘tweederangs’ geworden

Gerrit-Jan KleinJan, Trouw, 28 februari 2019

De Vrije Universiteit stopt met de studie Nederlands en ook elders loopt het aantal studenten Nederlands terug. Daarmee gaat veel verloren, zeggen deskundigen. ‘Inzicht in onze cultuur en geschiedenis verdwijnt.’

Waarom studeren jongeren geen Nederlands meer? Dat Nederlands het als academische discipline moeilijk heeft, is volgens hoogleraar Nederlands Lotte Jensen het gevolg van ‘een optelsom van factoren’. Een belangrijk element is volgens haar het belang dat universiteiten hechten aan het Engels.

“De groei van het aandeel Engelstalige opleidingen op de universiteit heeft zeker repercussies voor het imago van de studie Nederlands. Met name de masterstudies zijn heel vaak Engelstalig. Het idee is hierdoor ontstaan dat een studie in het Engels meer waard is. Niet alleen bij studenten, je ziet het ook al bij scholieren op de middelbare school. Nederlands wordt door zo’n ontwikkeling toch als tweederangs weggezet.”

Lees meer

Advertisements

One thought on “In het nieuws: Nederlands is door de verengelsing van de universiteit ‘tweederangs’ geworden

Write your text here!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s