In het nieuws: Minister wil regie bij studentenstops

Oscarine Vonk, Hoger Onderwijs Persbureau, 1 januari

Minister Van Engelshoven heeft haar wetsvoorstel klaar: ze denkt de grote toestroom van internationale studenten te kunnen indammen zonder dat Nederlandse studenten daarvan de dupe worden. Maar dan wel op haar voorwaarden.

Vorig jaar was er veel ophef over de toenemende verengelsing van het hoger onderwijs en de enorme groei van het aantal internationale studenten. Vooral bij de universiteiten dreigden sommige Engelstalige opleidingen uit hun voegen te barsten. Het werd bovendien moeilijker om alle internationals fatsoenlijk onderdak te bieden.

Noodoplossing

Er moest wat gebeuren, vonden de instellingen, maar wat? Studenten weigeren op grond van hun nationaliteit kan niet, want dat is discriminatie. Het invoeren van studentenstops was hooguit een noodoplossing, zeker in sectoren met tekorten op de arbeidsmarkt. Bovendien worden daarmee ook Nederlandse studenten geweerd.

Vandaar hun voorstel om opleidingen een Nederlandstalige én een Engelstalige variant te laten aanbieden met de mogelijkheid om alleen voor de laatste een studentenstop in te voeren. Daarmee zou het hoger onderwijs toegankelijk blijven voor Nederlandse studenten, zelfs bij een vloedgolf van buitenlandse studenten.

Lees meer

Advertisements

Write your text here!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s