In het nieuws: Engelstalig hbo-onderwijs brengt Nederlandse taal niet in gevaar

Hoger Onderwijs Persbureau, 23 november 2018

Hbo-studenten van Engelstalige opleidingen spreken in hun vrije tijd Nederlands. Ze lijken hun moedertaal niet te verwaarlozen, stelt taalwetenschapper Folkert de Jong.

De Jong promoveerde gisteren aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift over de effecten van Engels als voertaal in een hbo-opleiding international business. Zijn conclusie: studenten en docenten zien vooral voordelen en het Nederlands raakt niet in de verdrukking.

Om dat laatste te onderzoeken, stuurde hij studenten van Stenden Hogeschool in Leeuwarden en de campus in Qatar in drie weken tijd veertig berichtjes met daarin een aantal korte vragen: welke taal heb je het afgelopen halfuur gebruikt en in welke setting?

“Die vergelijking is interessant”, zegt De Jong, “omdat beide groepen hetzelfde curriculum hebben, maar een geheel andere talige situatie daarom heen. Wat bleek: studenten in Qatar praten vrijwel uitsluitend Engels, die in Nederland vrijwel nooit, behalve wanneer ze met hun studie bezig zijn.” De Jong noemt het daarom “zeer onwaarschijnlijk” dat hun Nederlands eronder lijdt.

Lees meer

Advertisements

Write your text here!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s